Panaceum w olejku – czym wyróżnia się olej z czarnuszki?
Skład oleju z czarnuszki – sama natura
Zwany „złotem faraonów” olej z nasion czarnuszki to bogaty w zdrowie kwasy tłuszczowe, witaminę E, biotynę i drogocenne fitosterole, olejek o lekko gorzkawym smaku i korzennym, intensywnym zapachu. Zawiera szereg niezbędnych składników mineralnych, takich jak żelazo, selen, cynk, potas, sód, magnez czy wapń. Wyróżnia go także obecność aminokwasów i saponiny, które pomagają w trawieniu tłuszczy i wykazują działanie przeciwzapalne.
Nasiona z czarnuszki i uzyskiwane z nich oleje i olejki wykazują działanie wzmacniające odporność, działają antybakteryjnie, antyoksydacyjnie, pomagają w leczeniu alergii i schorzeń górnych dróg oddechowych.
Olejek z czarnuszki – zastosowanie w kosmetyce
Jako naturalna substancja, olejek z czarnuszki to płynne złoto. Skutecznie wspomaga procesy regeneracyjne skóry, wygładza zmarszczki i niszczy wolne rodniki, opóźniając procesy starzenia się. Jest pomocny w leczeniu opryszczki, łupieżu, grzybicy, trądziku i wielu innych dermatologicznych problemów, przyspieszając gojenie się ran, co zapobiega powstawaniu nieestetycznych blizn.
Olejek z nasion czarnuszki nadaje skórze piękny, ciepły koloryt, chroniąc przed poparzeniami słonecznymi. Popularnym zastosowaniem olejku są wcierki i szampony do włosów, wspomagające ich porost i zapobiegające wypadaniu oraz kremy czy kompresy pod oczy, regenerujące zwiotczałą, poszarzałą, zmęczoną skórę.
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Poradnik