Czujesz, że potrzebujesz pomocy w wyborze kosmetyków? 
Zadzwoń na darmową konsultację: 
+48 888 421 995
 
alt
 
Schowek 0
Twój schowek jest pusty
Koszyk 0
Twój koszyk jest pusty ...
Strona główna » OLEJE NATURALNE SPOŻYWCZE

OLEJE NATURALNE SPOŻYWCZE

OLEJE NATURALNE SPOŻYWCZE
Naturalne oleje roślinne są stosowane nie tylko do pielęgnacji ciała, często są to także oleje jadalne. Ich produkcja przebiega jednak nieco inaczej niż w przypadku olejów typowo kosmetycznych. Produkowane są z wielu roślin oraz różnych  jej części takich jak kiełki, nasiona, owoce czy pestki. Uważa się, że najlepszą jakość mają naturalne oleje spożywcze nierafinowane.

Nasz sklep internetowy oferuje oryginalne arganowe oleje jadalne - sprowadzane z Maroko oleje mają certyfikat ecocert i oryginalności od producenta dlatego też każdy kto kupi arganowe oleje jadalne  w naszym sklepie ma 100% pewności co do ich pochodzenia.
Naturalne oleje spożywcze produkowane  z orzechów arganii żelaznej mają głębszą ciemniejszą barwę niż te kosmetyczne używane do pielęgnacji ciała. W swoim składzie zawierają dobroczynne kwasy tłuszczowe: oleinowy (omega-9), linolenowy, palmitynowy oraz stearynowy. Ponadto znajdziemy tam sporą ilość naturalnej witaminy E a także związki fenolowe, karotenoidów czy fitosteroli.

Regularnie stosowane w kuchni arganowe naturalne oleje roślinne poprawiają odporność organizmu dlatego zalecane są szczególnie osobom zmagającym się z problemami immunologicznymi, chronicznym zmęczeniem oraz słabą odpornością. Polecamy naturalne oleje spożywcze z orzechów arganowych osobom z podwyższonym cholesterolem oraz problemami z krążeniem. Badania wykazują, że regularnie spożywany spożywczy olej arganowy przyczynia się do obniżenia „złego” cholesterolu jednocześnie podnosząc poziom „zdrowego” cholesterolu (LDL). Takie działanie minimalizuje ryzyko zachorowania na miażdżycę, chorobę wieńcową, zakrzepicę czy niweluje nadciśnienie tętnicze i poprawy pracy układu krążenia.

Arganowe naturalne oleje roślinne zawierają także kwasy nienasycone omega-3 i omega-6. Dzięki nim olej arganowy ma właściwości przeciwzapalne, wspiera kształtowanie się i funkcjonowanie komórek mózgowych, a także usprawnia pracę układu nerwowego czy wątroby. Dietetycy zalecają podawanie oleju arganowego osobom przewlekle chorym, np. na cukrzycę, stwardnienie rozsiane, RZS, a także chorobę Alzheimera czy Parkinsona. Bogactwo witaminy E (w 100ml oleju jest go aż 6 mg)a także innych związków antyoksydacyjnych sprawia, że spożywczy olej arganowy chroni przed niszczeniem komórek oraz działaniem wolnych rodników. Chroni to organizm przed nowotworami, pomaga także w profilaktyce chorób układu krążenia.

Na bazie oleju arganowego można przyrządzić wiele potraw, np. sosy, marynaty, idealnie komponuje się z rybami i mięsami.

 
... rozwiń opis ...

Dodatkowe opcje przeglądania
Zakres cen od do
Tylko nowości
Tylko promocje

Korzystanie z tej witryny oznacza wyrażenie zgody na wykorzystanie plików cookies. Więcej informacji możesz znaleźć w naszej Polityce Cookies.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu