Olejki eteryczne to w pełni naturalne substancje uzyskiwane metodą destylacji z różnych części roślin. Są czymś najcenniejszym, co świat roślin może dać człowiekowi. To olejkom eterycznym rośliny zawdzięczają swoją woń, a w przypadku roślin jadalnych także swój smak. To właśnie olejki eteryczne najintensywniej oddziaływują na nasze zmysły, na nasz cały organizm.
W niektórych roślinach olejki gromadzą się w liściach (np. rozmaryn), kwiatach (jaśmin), korzeniach (imbir), nasionach (kminek), u niektórych w korze (cynamon) czy owocach (cytrusy). Występują one także w źdźbłach niektórych traw (trawa cytrynowa). Szczególnie bogate w olejki eteryczne są drzewa iglaste (cedr, sosna, jodła), rośliny z rodziny rutowatych (pomarańcza, cytryna), baldaszkowatych (anyż, kminek, fenkuł) i mirtowatych (eukaliptus, goździkowiec, mirt). Obecnie produkuje się olejki eteryczne z ponad 200 roślin.
Pamiętaj:
• bez fachowej porady olejki eteryczne wolno stosować wyłącznie do użytku zewnętrznego
• zanim zaczniesz stosować olejki podczas ciąży, karmienia piersią lub dla niemowlęcia czy małego dziecka - skonsultuj się z lekarzem
• w przypadkach niektórych schorzeń nie wolno stosować olejków eterycznych ani masaży. Dlatego przed zastosowaniem olejków poradź się lekarza a następnie specjalisty od aromaterapii
• nigdy nie stosuj olejków w postaci nierozcieńczonej bezpośrednio na skórę
... rozwiń opis ...
... zwiń opis ...