Różnice między kosmetycznym i spożywczym olejem arganowym
Tłoczenie oleju arganowego
Olej arganowy, zarówno kosmetyczny, jak i spożywczy, powstaje poprzez tłoczenie orzeszków arganowych. Różnica polega na ich przygotowaniu do tego procesu. W przypadku oleju arganowego kosmetycznego orzechy drzewa arganowego są tłoczone na zimno. Z kolei olej arganowy spożywczy przygotowywany jest z prażonych orzechów.
Wykorzystane do tłoczenia orzeszki wpływają bezpośrednio na wygląd, zapach i konsystencję gotowego produktu. Olej arganowy kosmetyczny ma jasną barwę, delikatny zapach i niezbyt gęstą konsystencję. Olej spożywczy natomiast ma ciemniejszy, niemal bursztynowy kolor, zapach o wyczuwalnej orzechowej nucie oraz znacznie gęstszą konsystencję.
Zastosowanie kosmetycznego i spożywczego oleju arganowego
Kosmetyczny olej arganowy przeznaczony jest do pielęgnacji skóry, włosów i paznokci, czyli do użytku zewnętrznego. Doskonale nawilża, wzmacnia, łagodzi, odbudowuje i opóźnia procesy starzenia. Co więcej, przyspiesza gojenie ran, a regularnie stosowany redukuje blizny, bruzdy czy zmarszczki. Doskonale sprawdza się nie tylko jako dodatek w codziennej pielęgnacji, ale i zamiennik kremów do twarzy czy balsamów do ciała.
Spożywczy olej arganowy przeznaczony jest przede wszystkim do wykorzystania w kuchni. Z jego użyciem można przygotować dressingi do sałatek, marynaty do mięs czy różnego rodzaju sosy. Najlepiej stosować go na zimno, wtedy zachowuje pełnię swoich właściwości.
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Poradnik