Czujesz, że potrzebujesz pomocy w wyborze kosmetyków? 
Zadzwoń na darmową konsultację: 
+48 888 421 995


alt

Schowek 0
Twój schowek jest pusty
Koszyk 0
Twój koszyk jest pusty ...
Strona główna » Cera dojrzała » Olejek makadamia dla skóry dojrzałej i suchej

Olejek makadamia dla skóry dojrzałej i suchej

Jednym z najpopularniejszych olejków popularnych w dermatologii jest olejek makadamia. Tłoczony jest z orzechów drzewa makadamii (Macadamia Ternifolia) – orzechy te są znane ze wspaniałego smaku oraz wysokich walorów odżywczych ale ich właściwości doceniono także w dermatologii.

Naturalny olej makadamia wykazuje niezwykłą właściwość: jego skład chemiczny jest prawie idealnie zgodny ze składem chemicznym ludzkiej skóry. Tą właściwość odkryto w latach 80-tych ubiegłego wieku – i od tej pory jego popularność rośnie.

 

Jakie bogactwo kryje w sobie olejek makadamia?

Przede wszystkim witamine A, witaminy z grupy B, E a także fenole, lecytynę, wapń, żelazo, fosfor, skwalen i substancje odżywcze. Ponadto olej makadamia ma w swoim składzie bardzo dużą zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych – od 57- 67% kwasu oleinowego, 10% kwasu palmitynowego i ok. 24% kwasu oleopalmitynowego. Ten ostatni kwas nazywany także kwasem omega-7 jest naturalnym składnikiem występującym w ludzkiej skórze. To jeden z najskuteczniejszych przeciwutleniaczy, intensywnie wspomagający regenerację komórek oraz dba o ich odpowiednie nawilżenie i elastyczność.

Do jakiej cery stosować olejek makadamia?

Olej makadamia polecany jest szczególnie do pielęgnacji skóry dojrzałej a także zmęczonej, z tendencjami do zmarszczek – warto pamiętać, iż z biegiem czasu zawartość kwasu omega-7  w skórze ulega zmniejszeniu, dlatego też należy go uzupełniać. Naturalny olejek makadamia jest bogaty także w skwalen – to jeden z najsilniejszych przeciwutleniaczy występujących w przyrodzie. Przypisuje się mu także właściwości przeciwnowotworowe oraz odmładzające. Dzięki niemu olej makadamia świetnie chroni skórę przed wpływem wolnych rodników, a także niweluje skutki szkodliwych warunków zewnętrznych.
alt

Dla kogo przeznaczony jest olejek makadamia?

Dla wszystkich kobiet, bez względu na wiek oraz rodzaj cery. Szczególnie jednak powinny mieć go pod ręką kobiety, które mają cerę dojrzałą, skłonną do zmarszczek, przesuszoną, łuszczącą się i wrażliwą. Naturalny olej makadamia wspiera proces regeneracji, odmłodzenia i odżywienia skóry, a dzięki bliskiemu powinowactwu do ludzkich tkanek dociera znacznie głębiej z substancjami odżywczymi niż inne preparaty.

Regularnie stosowany do pielęgnacji skóry olejek makadamia wygładzi zmarszczki, rozpromieni ją i odmłodzi, nadając jej świeży i zdrowy wygląd. Zalecany jest do skóry z przebarwieniami, znamionami a także bliznami – tym bardziej po trądziku, egzemie czy łuszczycy.


Olejek makadamia - naturalny kosmetyk prosto ze słonecznego Maroka

Można powiedzieć, że olej makadamia to niezastąpiony pomocnik lekarza, dermatologa i kosmetyczki, ponieważ aktywnie wspomaga proces leczenia wielu skórnych chorób jednocześnie nie szkodzi zdrowiu – w składzie produktu naturalny olejek makadamia nie ma konserwantów, barwników czy środków perfumujących wytwarzanych sztucznie. To sto procent naturalnego olejku w szklanym opakowaniu – to co, najlepsze ma do zaoferowania natura człowiekowi: zdrowie, piękno i siła. Olej makadamia jest wydajny i wystarcza na długo, nawet przy codziennym używaniu. Dziś także i ty możesz go mieć w zasięgu ręki!

  Do czego jeszcze można zastosować olejek makadamia?

Włosy:

Przede wszystkim w pielęgnacji włosów, łamliwych, osłabionych, suchych i bez życia. Głęboko je odżywia, nawilża i wygładza dostarczając głęboko na całej długości włosa substancje odżywcze i minerały, nadając im blask i młodzieńczy zdrowy wygląd. Można go używać jako dodatek do kosmetyków do pielęgnacji włosów lub oddzielnie.

Demakijaż:

Osobiście wykorzystuję olej makadamia do usuwania makijażu – zastępuje mi mleczko lub płyn do demakijażu, nie podrażniając  ani nie wysuszając wrażliwej skóry w okolicy oczu. Zawartość witaminy E dodatkowo wzmacnia delikatne tkanki, odmładzając je i likwidując zmarszczki. W porównaniu z kosmetykami kupowanymi do tej pory w drogeriach, olejek makadamia nie szczypie w oczy, nie wysusza skóry, nie powoduje wypadania rzęs ani zaczerwienienia gałek ocznych.

Do ust:

Jest rewelacyjnym preparatem na spierzchnięte i popękane wargi – szczególnie gdy zmienia się pora roku, lub pogoda jest zmienna warto zastosować olej makadamia zamiast tradycyjnego kremu. Świetnie się wchłania i nie pozostawia śladów dookoła ust.

O tych i innych możliwościach olejku z makadamii warto przekonać się na własnej skórze. Jakie Ty znalazłaś zastosowanie dla niego?
Komentarze (0)

Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Cera dojrzała
Korzystanie z tej witryny oznacza wyrażenie zgody na wykorzystanie plików cookies. Więcej informacji możesz znaleźć w naszej Polityce Cookies.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu