Czym są oleje roślinne?
Ciało człowieka potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania wielu różnych substancji w tym niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). Znajdziemy je przede wszystkim w naturalnych olejach roślinnych. Niestety, nie umiemy sami ich wyprodukować, dlatego też należy pamiętać by uwzględniać je w codziennej diecie.
Czym są oleje roślinne?
Są to substancje o ciekłej, oleistej konsystencji a tworzone z różnych części roślin. Z nasion (np.olej lniany), z pestek (olej z awokado, olej z pestek moreli) czy z orzechów (olej z makadamii, olej arachidowy). Proces tłoczenia może odbywać się na zimno – powstają wtedy oleje nierafinowane, są one lepszej jakości jednak mogą w wyższych temperaturach tracić swoją wartość. Jeśli mówimy o olejach rafinowanych, oznacza to, że powstawały w procesie tłoczenia na gorąco. Te z kolei wytrzymują nawet wysokie temperatury, ich koszt produkcji jest niższy.
Co zawierają oleje roślinne?
Przede wszystkim są prawdziwym skarbcem witaminy A, B, D oraz E oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). Od nich zależy prawidłowy wzrost i rozwój człowieka oraz właściwy stan skóry i innych narządów. Wpływają na pracę ważnych organów takich jak serce, nerki, układ nerwowy czy endokrynogenny. Zapobiegają powstawaniu chorób układu krążenia, miażdżycy, otyłości, regulują ciśnienie tętnicze oraz poziom cholersterolu.Kwasy linolowe i alfalinolenowe budują błony komórkowe ludzkiego ciała oraz wpływają na prawidłowe ich funkcjonowanie – tak więc bez NNKT nasz organizm nie będzie prawidłowo działać. Dlatego tak bardzo istotne jest by dostarczać je w codziennym pożywieniu. Równie ważne jest występowanie tych kwasów w preparatach które stosujemy do codziennej pielęgnacji skóry.
Które oleje jadalne warto stosować?
Przede wszystkim olej lniany, tłoczony z nasion lnu zwyczajnego.Do niedawna był on powszechnie stosowany w gastronomii jednak ze względu na wysokie koszty produkcji oraz specyficzny smak olej lniany został zastąpiony innymi, rafinowanymi tłuszczami jadalnymi. Dlaczego warto stosować naturalny olej lniany? Działa przeciwnowotworowo i wzmacniająco, zawiera nasycone kwasy tłuszczowe (ok. 10%) oraz sporo kwasu alfa-linolenowego, linolowego, olejowego a także witaminę E. Olej lniany stosowany jest w dermatologii i kosmetologii w przypadku skóry suchej, spękanej, problematycznej – wykazuje działanie regenerujące, przeciwzapalne, odżywcze i antynowotworowe. W kuchni olej lniany polecany jest jako dodatek do sałatek oraz gotowanych jarzyn – rewelacyjnie podkreśla smak potraw. Uwaga! Naturalny olej lniany po otwarciu można przechowywać maksymalnie do 4 tygodni, nie dłużej. I co bardzo ważne, spożywany może być tylko na zimno, nie wolno go ogrzewać.
Olej z awokado i olej z pestek moreli
Zarówno morele jak i awokado to jedne z najchętniej kupowanych owoców. I nic dziwnego – są niezwykle smacznym i zdrowym urozmaiceniem codziennej diety. Z ich pestek produkowane są olej z awokado oraz olej z pestek moreli. Olej z awokado otrzymywany jest z tłoczenia na zimno, dzięki czemu zawiera bardzo dużo kwasu linolowego typu omega 6 oraz omega 9. Specjaliści zalecają by stosować olej z awokado regularnie jako urozmaicenie codziennej diety – dostarczymy w ten sposób swojemu ciału naturalne witaminy A, B, D oraz E. Mało kto wie, ze olej z awokado to źródło w stu procentach naturalnej lecytyny – ważnego składnika budującego błony komórkowe, mózg oraz odpowiadającego za prawidłową pracę układu nerwowego. Naturalny olej z awokado ma charakterystyczny smak orzecha i lekko owocowy zapach – jeśli chcecie wprowadzić naturalny olej z awokado do swojej codziennej diety, warto to zrobić – koniecznie weźcie przykład z mieszkańców Meksyku. W kuchni meksykańskiej bowiem olej z awokado używany jest powszechnie, idealnie sprawdza się do sałatek i dań z owoców. Podobnie jak olej z awokado także naturalny olej z pestek moreli również jest godny polecenia – nie tylko ze względu na cudowny marcepanowy zapach. W kosmetologii olej z pestek moreli bardzo często stosowany jest do pielęgnacji skóry wrażliwej, także jako dodatek do kosmetyków dla dzieci i niemowląt – słynie bowiem z niezwykle delikatnej pielęgnacji, dostarczając skórze to co najlepsze. A co zawiera olej z pestek moreli? Przede wszystkim 65% cennego kwasu linolowego, oraz linolowego (30%). Ma także witaminę A, B, D oraz E – olej z pestek moreli znany jest z właściwości regeneracyjnych i odbudowujących. Specjaliści polecają jego używanie szczególnie osobom ze skórą spękaną, odwodnioną i suchą. Olej z pestek moreli warto polecić także osobom z obniżoną odpornością oraz rekonwalescentom. Jak przechowywać naturalny olej z pestek moreli? Przede wszystkim nie wolno go ogrzewać powyżej 65 stopni, a po otwarciu należy go zużyć w przeciągu maksymalnie 6 miesięcy.
Dlaczego warto stosować olejek makadamia?
Makadamia roślnie w lasach deszczowych Australii i Nowej Katalonii. To niewielkie drzewo wydaje z siebie orzechy, z nich zaś produkuje się ceniony i popularny olej. Olej z makadamii jest niezwykle bogaty w dobroczynne substancje: 57% kwasu olejowego, 25% kwasu palmitynowego, 15% kwasów tłuszczowych a takżę witaminę A, B, D, E. Stawia to olej z makadamii w czołówce tłuszczy roślinnych. Niestety ze względu na proces produkcji olej z makadamii jest jednym z najdroższych na świecie. W kosmetologii naturalny olej z makadamii stosowany jest jako dodatek do kosmetyków przeznaczonych dla cer suchych, wrażliwych, z tendencją do złuszczania się. Rewelacyjnie sprawdza się w leczeniu i regeneracji skóry trądzikowej. Olej z makadamii zalecany jest także w kuracjach przy osłabionych, suchych włosach szczególnie z rozdwajającymi się końcówkami.Ponieważ olej z makadamii może być mieszany z innymi olejami roślinnymi, świetnie sprawdza się jako składnik masek do ciała i włosów oraz jako składnik kosmetyków robionych ręcznie. Jest odporny na wysokie temperatury – olej z makadamii możecie przechowywać nawet do 6-8 miesięcy od jego otwarcia.
Olej arachidowy i jego właściwości
Olej arachidowy produkowany z popularnych fistaszków, to tłoczony na zimno smaczny i zdrowy olej. Fistaszki to inaczej orzeszki ziemne – wzrastają one w strąkach umieszczonych w ziemi, na głębokości ok. 5-8 cm. Naturalny olej arachidowy tłoczony na zimno jest żółtym, przejrzystym, bardziej aromatycznym olejem, o dość intensywnym orzechowym zapachu i smaku, podczas gdy rafinowany olej arachidowy prawie wogóle nie ma zapachu ani smaku. Produkowany jest w krajach o klimacie tropikalnym i subtropikalnym ale także w USA, Chinach, Indiach, oraz Zachodniej i Północnej Afryce. Jest wyjątkowo bogaty w witaminy i minerały, zawiera do 45% kwasu linolenowego, nawet do 72% kwasu olejowego, kwas palmitynowy, stearynowy, behenowy, arachinowy i lignocerynowy! W kosmetyce olej arachidowy stosowany jest do cery suchej, skłonnej do łuszczenia się oraz w przypadku egzem oraz łuszczyc a także w leczeniu łupieżu i łojotoku.W kuchni azjatyckiej popularny i często stosowany do wielorakich potraw. Przy gotowaniu można zmieszać olej arachidowy z innym naturalnym olejem roślinnym – na przykład oliwą z oliwek w proporcji 1:2, wówczas zmniejszymy jego ciężkość. Naturalny olej arachidowy rewelacyjnie wpływa na pracę układu pokarmowego. Reguluje trawienie, nadaje uczucie sytości przez co zmniejsza apetyt i wspomaga proces odchudzania. Olej arachidowy zaleca się by stosować na zimno, jako dodatek do sałatek i dań warzywnych – spróbujcie go dodać do surówki z kapusty, jest rewelacyjna!
Czym są oleje roślinne?
Są to substancje o ciekłej, oleistej konsystencji a tworzone z różnych części roślin. Z nasion (np.olej lniany), z pestek (olej z awokado, olej z pestek moreli) czy z orzechów (olej z makadamii, olej arachidowy). Proces tłoczenia może odbywać się na zimno – powstają wtedy oleje nierafinowane, są one lepszej jakości jednak mogą w wyższych temperaturach tracić swoją wartość. Jeśli mówimy o olejach rafinowanych, oznacza to, że powstawały w procesie tłoczenia na gorąco. Te z kolei wytrzymują nawet wysokie temperatury, ich koszt produkcji jest niższy.
Co zawierają oleje roślinne?
Przede wszystkim są prawdziwym skarbcem witaminy A, B, D oraz E oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). Od nich zależy prawidłowy wzrost i rozwój człowieka oraz właściwy stan skóry i innych narządów. Wpływają na pracę ważnych organów takich jak serce, nerki, układ nerwowy czy endokrynogenny. Zapobiegają powstawaniu chorób układu krążenia, miażdżycy, otyłości, regulują ciśnienie tętnicze oraz poziom cholersterolu.Kwasy linolowe i alfalinolenowe budują błony komórkowe ludzkiego ciała oraz wpływają na prawidłowe ich funkcjonowanie – tak więc bez NNKT nasz organizm nie będzie prawidłowo działać. Dlatego tak bardzo istotne jest by dostarczać je w codziennym pożywieniu. Równie ważne jest występowanie tych kwasów w preparatach które stosujemy do codziennej pielęgnacji skóry.
Które oleje jadalne warto stosować?
Przede wszystkim olej lniany, tłoczony z nasion lnu zwyczajnego.Do niedawna był on powszechnie stosowany w gastronomii jednak ze względu na wysokie koszty produkcji oraz specyficzny smak olej lniany został zastąpiony innymi, rafinowanymi tłuszczami jadalnymi. Dlaczego warto stosować naturalny olej lniany? Działa przeciwnowotworowo i wzmacniająco, zawiera nasycone kwasy tłuszczowe (ok. 10%) oraz sporo kwasu alfa-linolenowego, linolowego, olejowego a także witaminę E. Olej lniany stosowany jest w dermatologii i kosmetologii w przypadku skóry suchej, spękanej, problematycznej – wykazuje działanie regenerujące, przeciwzapalne, odżywcze i antynowotworowe. W kuchni olej lniany polecany jest jako dodatek do sałatek oraz gotowanych jarzyn – rewelacyjnie podkreśla smak potraw. Uwaga! Naturalny olej lniany po otwarciu można przechowywać maksymalnie do 4 tygodni, nie dłużej. I co bardzo ważne, spożywany może być tylko na zimno, nie wolno go ogrzewać.
Olej z awokado i olej z pestek moreli
Zarówno morele jak i awokado to jedne z najchętniej kupowanych owoców. I nic dziwnego – są niezwykle smacznym i zdrowym urozmaiceniem codziennej diety. Z ich pestek produkowane są olej z awokado oraz olej z pestek moreli. Olej z awokado otrzymywany jest z tłoczenia na zimno, dzięki czemu zawiera bardzo dużo kwasu linolowego typu omega 6 oraz omega 9. Specjaliści zalecają by stosować olej z awokado regularnie jako urozmaicenie codziennej diety – dostarczymy w ten sposób swojemu ciału naturalne witaminy A, B, D oraz E. Mało kto wie, ze olej z awokado to źródło w stu procentach naturalnej lecytyny – ważnego składnika budującego błony komórkowe, mózg oraz odpowiadającego za prawidłową pracę układu nerwowego. Naturalny olej z awokado ma charakterystyczny smak orzecha i lekko owocowy zapach – jeśli chcecie wprowadzić naturalny olej z awokado do swojej codziennej diety, warto to zrobić – koniecznie weźcie przykład z mieszkańców Meksyku. W kuchni meksykańskiej bowiem olej z awokado używany jest powszechnie, idealnie sprawdza się do sałatek i dań z owoców. Podobnie jak olej z awokado także naturalny olej z pestek moreli również jest godny polecenia – nie tylko ze względu na cudowny marcepanowy zapach. W kosmetologii olej z pestek moreli bardzo często stosowany jest do pielęgnacji skóry wrażliwej, także jako dodatek do kosmetyków dla dzieci i niemowląt – słynie bowiem z niezwykle delikatnej pielęgnacji, dostarczając skórze to co najlepsze. A co zawiera olej z pestek moreli? Przede wszystkim 65% cennego kwasu linolowego, oraz linolowego (30%). Ma także witaminę A, B, D oraz E – olej z pestek moreli znany jest z właściwości regeneracyjnych i odbudowujących. Specjaliści polecają jego używanie szczególnie osobom ze skórą spękaną, odwodnioną i suchą. Olej z pestek moreli warto polecić także osobom z obniżoną odpornością oraz rekonwalescentom. Jak przechowywać naturalny olej z pestek moreli? Przede wszystkim nie wolno go ogrzewać powyżej 65 stopni, a po otwarciu należy go zużyć w przeciągu maksymalnie 6 miesięcy.
Dlaczego warto stosować olejek makadamia?
Makadamia roślnie w lasach deszczowych Australii i Nowej Katalonii. To niewielkie drzewo wydaje z siebie orzechy, z nich zaś produkuje się ceniony i popularny olej. Olej z makadamii jest niezwykle bogaty w dobroczynne substancje: 57% kwasu olejowego, 25% kwasu palmitynowego, 15% kwasów tłuszczowych a takżę witaminę A, B, D, E. Stawia to olej z makadamii w czołówce tłuszczy roślinnych. Niestety ze względu na proces produkcji olej z makadamii jest jednym z najdroższych na świecie. W kosmetologii naturalny olej z makadamii stosowany jest jako dodatek do kosmetyków przeznaczonych dla cer suchych, wrażliwych, z tendencją do złuszczania się. Rewelacyjnie sprawdza się w leczeniu i regeneracji skóry trądzikowej. Olej z makadamii zalecany jest także w kuracjach przy osłabionych, suchych włosach szczególnie z rozdwajającymi się końcówkami.Ponieważ olej z makadamii może być mieszany z innymi olejami roślinnymi, świetnie sprawdza się jako składnik masek do ciała i włosów oraz jako składnik kosmetyków robionych ręcznie. Jest odporny na wysokie temperatury – olej z makadamii możecie przechowywać nawet do 6-8 miesięcy od jego otwarcia.
Olej arachidowy i jego właściwości
Olej arachidowy produkowany z popularnych fistaszków, to tłoczony na zimno smaczny i zdrowy olej. Fistaszki to inaczej orzeszki ziemne – wzrastają one w strąkach umieszczonych w ziemi, na głębokości ok. 5-8 cm. Naturalny olej arachidowy tłoczony na zimno jest żółtym, przejrzystym, bardziej aromatycznym olejem, o dość intensywnym orzechowym zapachu i smaku, podczas gdy rafinowany olej arachidowy prawie wogóle nie ma zapachu ani smaku. Produkowany jest w krajach o klimacie tropikalnym i subtropikalnym ale także w USA, Chinach, Indiach, oraz Zachodniej i Północnej Afryce. Jest wyjątkowo bogaty w witaminy i minerały, zawiera do 45% kwasu linolenowego, nawet do 72% kwasu olejowego, kwas palmitynowy, stearynowy, behenowy, arachinowy i lignocerynowy! W kosmetyce olej arachidowy stosowany jest do cery suchej, skłonnej do łuszczenia się oraz w przypadku egzem oraz łuszczyc a także w leczeniu łupieżu i łojotoku.W kuchni azjatyckiej popularny i często stosowany do wielorakich potraw. Przy gotowaniu można zmieszać olej arachidowy z innym naturalnym olejem roślinnym – na przykład oliwą z oliwek w proporcji 1:2, wówczas zmniejszymy jego ciężkość. Naturalny olej arachidowy rewelacyjnie wpływa na pracę układu pokarmowego. Reguluje trawienie, nadaje uczucie sytości przez co zmniejsza apetyt i wspomaga proces odchudzania. Olej arachidowy zaleca się by stosować na zimno, jako dodatek do sałatek i dań warzywnych – spróbujcie go dodać do surówki z kapusty, jest rewelacyjna!
Oczywiście to nie wszystkie oleje roślinne jakie możecie stosować w codziennej diecie i pielęgnacji – opisałam wam kilka najbardziej popularnych i wartościowych. Zachęcam was do poszukiwań swojego idealnego oleju, niech stanie się codziennym towarzyszem waszej wędrówki w stronę piękna i zdrowia !
Pamiętajcie, że w naszym sklepie możecie nabyć naturalne olejki do celów kosmetycznych. Znajdziecie je w naszym sklepie TUTAJ>>
Pamiętajcie, że w naszym sklepie możecie nabyć naturalne olejki do celów kosmetycznych. Znajdziecie je w naszym sklepie TUTAJ>>
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Jak stosować naturalne olejki?