Czujesz, że potrzebujesz pomocy w wyborze kosmetyków? 
Zadzwoń na darmową konsultację: 
+48 888 421 995

 
alt
 
Schowek 0
Twój schowek jest pusty
Koszyk 0
Twój koszyk jest pusty ...
Strona główna » Włosy » Co jeść na piękne włosy ?

Co jeść na piękne włosy ?

Piękne i zdrowe włosy to zasługa nie tylko odpowiedniej pielęgnacji – ogromne znaczenie ma także nasza codzienna dieta. W codziennym jadłospisie powinny znaleźć się produkty bogate w witaminy i minerały, które korzystnie wpływają na stan włosów. Jeśli więc zastanawiasz się nad tym co jeść na piękne włosy, koniecznie przeczytaj ten tekst.

Co jeść na piękne włosy – dieta zbilansowana czyli jaka ?
 

Badania przeprowadzane na całym świecie wskazują, że aby mieć zdrowe i piękne włosy, nasza dieta musi być odpowiednio zbilansowana, czyli zawierająca witaminy i minerały. Najważniejsze z nich to: Witamina A, E, C, K, witaminy z grupy B, żelazo, cynk, selen, krzem, miedź, mangan, magnez, potas, a także kwasy tłuszczowe, białko czy błonnik. Ustalenie jadłospisu bogatego w te substancje to idealna odpowiedź na pytanie co jeść na piękne włosy.
 

Dlaczego witaminy i mikroelementy są tak ważne w codziennej diecie?
 

Odpowiedź jest prosta: witaminy i mikroelementy są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Substancje odżywcze wchodzą w skład budulca tworzącego tkanki i organy, w tym także skórę i włosy. Na budowę włosa składa się głównie białko – keratyna (od 65 do 95%), kwasy tłuszczowe, aminokwasy, ceramidy, lipidy. Oprócz nich woda i minerały tj. miedź, cynk, żelazo. Jeśli więc zastanawiasz się, co jeść na piękne włosy, zwróć uwagę na to, jakich witamin i mikroelementów potrzebujesz.
 

Za co odpowiadają witaminy i mikroelementy?
 

Żelazo – jego niedobór sprawia, że włosy wypadają, stają się bardziej łamliwe. Z kolei cynk oraz selen utrzymują poziom optymalnego natłuszczenia włosów. Ich niedobór powoduje zwiększoną łamliwość włosów, brak cynku przyspiesza też łysienie. Miedź, mangan i krzem przyspieszają proces porostu włosów, przeciwdziałają siwieniu, działają też wzmacniająco. Kwasy tłuszczowe – wzmacniają włosy, nadają im sprężystość, blask, nawilżenie. Spowalniają także proces męskiego łysienia. Witamina A regeneruje błony komórkowe i keratynę, która jest głównym budulcem włosa. Właściwości odżywcze i regenerujące ma witamina E, która wzmacnia i rozszerza naczynia krwionośne, dzięki czemu substancje odżywcze łatwiej docierają do włosa. Witaminy z grupy B – korzystnie wpływają na ukrwienie skóry głowy, na kondycję włosa, ich połysk. Są istotne w procesie regeneracji i odbudowy włosa.
 

Co jeść na piękne włosy – te produkty musisz mieć w swojej diecie!
 

alt
 

Ryby morskie –źródło białka i kwasów tłuszczowych, witamin z grupy B, witaminy A, D oraz żelaza. Z kolei chude ryby morskie bogate są w jod, który wpływa korzystnie na proces wzrostu włosa. Orzechy są nie tylko zdrowe ale i smaczne, to doskonała alternatywa dla słodkich przekąsek. Np orzechy brazylijskie zawierają selen, cynk odnajdziesz w orzechach nerkowca, orzeszkach pekan lub migdałach. Popularne u nas orzechy włoskie zawierają kwas linolenowy i kwas omega-3, oraz cynk. Z kolei ziarna zawierają witaminę E, fitosterole oraz cynk, a także kwas foliowy, witaminę A, C i witaminy z grupy B, a także kwasy tłuszczowe i biotynę, siemię lniane także odbudowuje włos i nawilża.

Rośliny strączkowe bogate są w żelazo, biotynę (która wzmacnia włosy i cebulki) oraz witaminy z grupy B. Można je przyrządzać na wiele sposobów stąd cieszą się dużą popularnością, szczególnie wśród osób nie spożywających białka zwierzęcego.

Mięso – zawiera białko zwierzęce, źródło aminokwasów siarkowych budujących włos. Znajdziesz je w mięsie wołowym, indyczym i mięsie z kurczaka Podroby i mięso drobiowe zawierają witaminy z grupy B, wątróbka – witaminę A, zaś proteiny. Chude mięso jest źródłem żelaza, cynku i magnezu. Produkty odzwierzęce czyli nabiał także jest wartościowym elementem jadłospisu, np. jajka zawierają biotynę, proteiny i aminokwasy siarkowe, witaminę A i B12. Witamina A, wapń , proteiny, żelazo i magnez zawierają się w mleku i jego przetworach. Z kolei żółty ser jest bogaty w cynk.

Kasze i ryże różnego rodzaju zawierają cynk, magnez, żelazo, nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy z grupy B oraz biotynę. Warto sięgać po kasze niepalone oraz ryż niełuskany – są zdrowsze i bardziej syte.

Pełnoziarniste pieczywo jest źródłem witamin z grupy B, E i A, a także kwasów tłuszczowych, cynku i krzemu. Warto spożywać chleb na zakwasie, bez zbędnych dodatków, z mąki o wysokim numerze np.1800, 2000. Oleje roślinne są niezbędne w diecie dla pięknych włosów. Przede wszystkim spożywczy olej arganowy tłoczony na zimno, bogaty w witaminę E, tokoferole oraz NNKT. Świetnie sprawdzi się też olej lniany – bogaty w kwasy omega-3 i omega-6, oraz witaminy z grupy B, witaminę A i E, cynk. Olej ten szczególnie powinni spożywać mężczyźni, gdyż zawiera w składzie enzym opóźniający proces łysienia hormonalnego. Spożywczy olej z migdałów również warto włączyć do codziennej diety, choćby ze względu na zawartość witaminy A i E.

Warzywa i owoce witaminę C znajdziemy w warzywach cytrusowych, w pomidorach i papryce. Beta-karoten znajduje się w takich warzywach jak szpinak, brokuły, brukselka, sałata, szpinak, marchewka, oraz w morelach i brzoskwiniach. Konieczny dla prawidłowego wzrostu włosa krzem występuje w rzodkiewce, kalafiorze, pieczarkach, pietruszce, porze oraz burakach. Z kolei miedź znajdziemy w zielonych warzywach. Banany i zielone warzywa liściaste zawierają magnez. Kolorowe warzywa lub owoce zawierają także antyoksydanty, które chronią włosy przed starzeniem oraz wolnymi rodnikami.
 

Błędy żywieniowe, które nie sprzyjają zdrowym i pięknym włosom:
 

  • Nadmierne picie mocnej herbaty i kawy, które ogranicza wchłanianie żelaza
  • Picie alkoholu oraz korzystanie z innych używek (papierosy, narkotyki, dopalacze)
  • Spożywanie potraw zawierających nasycone tłuszcze zwierzęce, np. fast-food
  • Nadmiar cukru, słodyczy, pieczywa z białej mąki
  • Nadmiar produktów zawierających cukry proste np. banany, wingorona
  • Zbyt częste spożywanie produktów zawierających szczawiany tj. rabarbar, szpinak, szczaw, botwinka – utrudniają one przyswajanie wapnia, cynku i magnezu

Pamiętaj również o codziennej pielęgnacji włosów dobrze dobrymi szamponami oraz naturalnymi olejkami.
 
alt
Komentarze (0)

Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Włosy
Korzystanie z tej witryny oznacza wyrażenie zgody na wykorzystanie plików cookies. Więcej informacji możesz znaleźć w naszej Polityce Cookies.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu